“CUMHURİYET’İN 100. YILINDA TÜRK DIŞ POLİTİKASI: TARİH, KURAMLAR, AKTÖRLER, MESELELER” Kongresi Altınbaş Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından, 4-5 Mayıs 2023 tarihlerinde hibrit bir biçimde (yüz yüze ve çevrimiçi olarak) gerçekleştirilecektir.
Türkiye Cumhuriyet’in kuruluşundan itibaren Türk dış politikasının izlediği gelişim süreci uzun bir süre ilgili alandaki çalışmaların odak noktası olmuştur. Bugün Türk dış politikasının temel ilkeleri ve parametreleri üzerine yapılan tartışmaların bu tarihsel okuma üzerine inşa edildiği söylenebilir. Fakat Uİ alanında gündeme gelen yeni konular, yaklaşımlar ve yöntemler, TDP yazınında da benzer bir gelişim sürecine yol açmıştır. Tarih ve ilkeler üzerine başlayan tartışmalar zaman içinde süreklilik/değişim unsurları, tehdit/fırsat ikilemleri, yarışan/çelişen vizyonlar ve eski/yeni kavramsallaştırmaları etrafında genişlemiştir, fakat bu konularla sınırlı kalmamıştır. Politika yapım sürecinde rol oynayan kişi ve kurumlar, dış politikanın ekonomi politiği, Türkiye’nin dış politikası ile uluslararası sistem arasındaki ilişki, stratejik vizyon gibi konular son dönemin ilgi gören konuları arasında yer almaktadır. Ancak bu konuların hiçbirinin Türkiye’nin dış politikasında ikili ilişkiler ve bölgesel politikalar kadar irdelenmediği görülmektedir. Uluslararası İlişkiler alan yazınındaki genişleme ve derinleşmenin Türk dış politikasına ilişkin çalışmalara da yansıdığı ve çalışmaların her geçen gün çeşitlenerek arttığı gözlemlenmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. Yılı’nda, Türk Dış Politikası’nın küresel ve bölgesel değişimlerle birlikte hızla yeni problem alanlarıyla karşılaştığı bir dönemde, düzenlenen CUMHURİYET’İN 100. YILINDA TÜRK DIŞ POLİTİKASI: TARİH, KURAMLAR, AKTÖRLER MESELELER” Kongresi’nin temel amacı; Türk dış politikasının, kuramsal ve tarihsel bir perspektif ile, kurumlar, olgular, sorunlar ve küresel gelişmeler bağlamında dününü, bugününü ve yarınını çok yönlü bir biçimde tartışmak ve analiz etmektir.
Kongre çerçevesinde akademisyenlerin, dış politika yapım sürecinin tanıklarının, dış politika bürokrasisinin geçmişteki ve halihazırdaki mensuplarının, dış politika yazarlarının, düşünce kuruluşu çalışanlarının ve sivil toplum örgütü üyelerinin Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında Türk Dış Politikası’nı farklı perspektiflerle tartışması hedeflenmektedir.
Kongre’de “Türk Dış Politikası’nın 100 Yılı”nın belirtilen başlıklarla sınırlı olmamak kaydıyla, aşağıdaki ana temalar çerçevesinde incelenmesi planlanmaktadır:
- Türk Dış Politikası’nın Tarihi
- Türk Dış Politikası’nda Kuram, Kavram ve Metodoloji
- Türk Dış Politikası’nda Karar Verme Süreci
- Türk Dış Politikası’nda Strateji ve Güvenlik
- Türk Dış Politikası’nın Ekonomi Politiği
- Türk Dış Politikası’nda Vizyon ve Açılımlar
- Türkiye’nin Komşuları İle İlişkileri
- Türk Dış Politikası’nda Büyük Güçlerle İlişkiler
- Türk Dış Politikası ve Uluslararası Örgütler
- Türkiye’nin Bölgesel Sorunlara Yaklaşımları
Kongre’nin sonucunda seçilen bildirilerin 2 farklı şekilde yayımlanması planlanmaktadır:
a. “Cumhuriyetin 100. Yılında Türk Dış Politikası’nın 100 Yılı” başlığı altında, seçilen makalelerden hazırlanacak derleme kitabın, YÖK tarafından kabul edilmiş uluslararası nitelikli bir yayınevinde yayımlanması,
b. Tam ve özet bildiri metinlerini içeren Kongre Bildiri Kitapçığının çevrimiçi olarak yayımlanması.
Kongreye gönderilen bildiri önerileri Türkçe ve İngilizce dillerinde kabul edilecektir. Kongreye iletilen tüm çalışmalar önce Kongre Bilim Kurulu tarafından ardından çift kör hakem sistemine göre değerlendirilecektir. Bildiri özetleri en fazla 300, bildiri tam metinleri en az 5.000, en fazla 8.000 kelime olmalıdır. Bildiri özetlerinin, çalışmanın temel konusunu, ana argümanlarını, kuramsal ve metodolojik perspektifini içermesi gerekmektedir.
Bildiri özetlerinin son gönderim tarihi 17 Nisan 2023’dir. Bu tarihten sonra gelen bildiriler kabul edilmeyecektir. Kabul edilen bildiriler 24 Nisan 2023 tarihine kadar katılımcılara e posta ile bildirilecektir.
Bildiri kitapçığında yer alması istenilen tam metin bildirilerin 18 Mayıs 2023 tarihine kadar gönderilmesi gerekmektedir.Bu tarihe kadar tam metin gönderilmezse, yapılan sunumlar bildiri kitapçığında özet bildiri olarak yer alacaktır.
Basılması planlanan uluslararası kitap için gönderilecek makalelerin ayrıca belirtilecek yazım kurallarına uygun olarak 29 Mayıs 2023 tarihine kadar gönderilmesi gerekmektedir.
Bildiri önerisi göndermek isteyenlerin, Bildiri Öneri Formu’nu doldurarak tdpkongresi@altinbas.edu.tr adresine göndermeleri gerekmektedir.
Kongre’ye katılım ücretsizdir. Kongreye katılım sağlamak isteyenlerin Kongre Kayıt Formu’nu doldurmaları gerekmektedir. Kongre Kayıt Formu'nu doldurmak için tıklayınız.